B-loft, de bron, Hardinxveld-Giessendam

ingang de bron, hardinxveld-giessendam, b-loft
Een echte jongeren-kerk waar actuele thema’s worden behandeld in de vorm van populaire liedjes en bekende films. Waar vind je die? Ik heb hem gevonden: in Hardinxveld-Giessendam! Lees hier meer over mijn ervaringen in deze ongewone kerkdienst.

De bron is een gereformeerd vrijgemaakte kerk met ruim 750 leden. Gedurende een schooljaar zijn er ongeveer acht ‘B-loft’ (beloved) diensten. Volgens de website gaan deze diensten om eerlijk zijn naar jezelf en anderen, om nadenken over hoe je invulling aan je leven wil geven. Het overkoepelende thema is dit jaar ‘freedom’. De dienst die ik meemaakte op 18 december 2016, had de naam ‘embrace life’ (omarm het leven).

Ik mocht mee met twee ervaren b-loft bezoekers, zij beloofden mij vele jongeren en een verfrissende dienst. Direct bij aankomst bleek al: aan vele jongeren geen gebrek. Lopend, fietsend, met de auto, overal leken mensen vandaan te komen. Voor de kerk stonden mensen in oranje hesjes om te wijzen waar de parkeerplekken waren. Dat de dienst populair was, was direct duidelijk.

Mijn verwachtingen voor de dienst waren hoog; waar kwamen al die mensen anders voor? Hoewel we twintig minuten van te voren aanwezig waren, eenmaal binnen bleken we aan de late kant te zijn. De kerk zat namelijk al behoorlijk vol met mensen die graag een goede plek wilden. Ik liet me vertellen dat er een aparte ruimte was voor laatkomers, voor als er geen plek meer was in de grote zaal.

Gelukkig hadden wij nog wel een plek in de grote zaal. Een snelle telling maakte dat ik uitkwam op ruim 800 aanwezigen. Tot het laatste moment bleven mensen binnenkomen. Ook bleek dat er per b-loft avond twee diensten zijn: een om 17:00 uur en een om 19:30 uur. Bij allebei de diensten zou de kerk vol zitten.

De dienst werd grotendeels ondersteund door een onder jongeren zeer bekende film genaamd ‘the fault in our stars’. Steeds liet de voorganger een deel van de film zien. Hier werden dan vragen bij gesteld om over na te denken en er werd uitleg gegeven. Ik vond het een bijzondere keuze, de film gaat namelijk over twee verliefde jongeren met kanker en eindigt met de dood van een van hen. Niet bepaald een vrolijke film dus.

Toch vond ik de filmkeuze ook mooi. De dood is vaak een lastig thema in de kerk. Want: waar was God? Ik vond het mooi dat dit thema niet werd ontweken omdat het zo lastig was, maar dat je werd uitgedaagd om erover na te denken. De dienst eindigde, omdat het bijna kerst was,  met een prachtig nummer genaamd Noël van Chris Tomlin.

Waarom je wel of niet naar een van de b-loft diensten moet gaan en tips voor als je er bent:
  1. De dienst is laagdrempelig, je hoeft geen kennis te hebben van kerk of Bijbel. De boodschap is niet zwaar en je wordt heel erg vrij gelaten in wat je er van denkt.
  2. De geschatte gemiddelde leeftijd: 30 jaar. Mobieltjes in de hand zijn absoluut geen uitzondering. Een aanrader voor jongeren!
  3. Bijbel-liefhebbers kunnen misschien beter een ‘gewone’ dienst bijwonen. In de b-loft dienst waar ik was werd maar een aantal keer de Bijbel aangehaald. Waar de passages vandaan kwamen werd mij niet duidelijk.
  4. Echt nieuwe contacten maken is in een kerk zo groot als deze lastig. Voor echt contact met andere mensen die naar de dienst gaan kun je dus misschien beter een kleinere kerk zoeken.
Ook een b-loft bezoeken? De volgende diensten zijn op 30 april en 28 mei. Bezoek de website voor meer informatie. Benieuwd naar andere kerkverslagen? Kijk dan even hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *