Christengemeente DoorBrekers Goes

Binnenkant van Christengemeente de DoorBrekers in Goes
Toen ik de website van de DoorBrekers bezocht, had ik direct een beeld bij de kerk. Hoewel het niet op de site aangegeven stond, vond ik de beschrijving van de kerk evangelisch. Ik verwachte een kerk aan te treffen die leek op de Ichthus of op de Schuilplaats. In het volgende stukje kun je lezen of ik gelijk kreeg.

Algemeen
Dit jaar was ik opnieuw op vakantie in Zeeland. Zoekend naar een kerk op fietsafstand, kwam ik op de DoorBrekers. Ik bezocht de kerk op 7 augustus 2016. De DoorBrekers zitten niet alleen in Goes (Google Maps), maar ook in Zwolle, Barneveld en Amersfoort. De diensten beginnen om 10:30 en zijn ook online te volgen. De diensten in Goes worden gehouden in de Zeelandhallen, bij de ingang van de bowlingbaan. Dit, zo viel me direct op, was een overeenkomst met de andere evangelische kerken die ik bezocht. Deze werden namelijk in een gymzaal en in een school gehouden. Gebouwen die niet bestemd zijn voor een kerk. Een man die ons welkom heette legde uit dat dit expres was gedaan. Hij maakte regelmatig mee dat mensen die eigenlijk van plan waren om te bowlen, toch ook even een kijkje namen bij de kerk. Daar zat natuurlijk wel wat in. Een kerk in een ‘normaal’ gebouw ziet er veel toegankelijker uit dan een ‘traditionele’ kerk.

De dienst
Onze ervaring begon goed. Nog voor de dienst begon hadden we al de handen geschud van minstens tien mensen en twee mensen hadden een gesprek gehouden met ons. We gingen met het gevoel dat we echt welkom waren naar binnen. Eenmaal binnen bleek dat er, net als in de andere evangelische kerken die ik bezocht, veel jongeren aanwezig waren. We zongen een paar nummers en toen kwam de predikant. Niet een zoals je ziet in veel Protestantse kerken, maar een met ‘gewone’ kleren aan. Hij had het over de bestemming die wij kozen om op vakantie te gaan. We moesten keuzes maken om naar onze bestemming te komen en zo moesten we ook keuzes maken om naar de bestemming te komen die God voor ons had. Tenminste, ik denk dat hij het zo bedoelde. Hij herhaalde veel en sprak met grootse en enthousiaste gebaren. Een aantal keer pakte hij de Bijbel erbij, en dan verscheen achter hem de tekst waarover hij sprak. Dit waren nooit meer dan twee zinnen. Na de preek zongen we nog één nummer en er was een collecte. Toen was de dienst al weer afgelopen.

Opvallende dingen kom je in iedere kerk wel tegen. Hieronder heb ik er een paar van de DoorBrekers op een rijtje gezet.
  1. De predikant draagt ‘gewone’ kleren.
  2. Er wordt amper uit de Bijbel gelezen tijdens de dienst.
  3. De DoorBrekers schrijven hun eigen liedjes. Deze lijken op opwekkingsliederen.
  4. Er worden veel handen geschud vóór de dienst, maar geen na de dienst. Bij de meeste Protestantse kerken is het gebruikelijk dat je de hand van de predikant schud na de dienst en dat je deze een fijne zondag wenst.
  5. Er zijn veel jongeren aanwezig in de dienst.
  6. Veel mensen zijn bezig met andere dingen tijdens de preek. Zo heb ik minstens vijf mensen bezig gezien met hun mobiel en twee die een boek lazen.
  7. De dienst wordt gehouden naast een bowlingbaan.
  8. De kerk heeft een eigen YouTube kanaal én een serie.
  9. Er werden, in verband met de vakantie, boekjes met kleurplaten en leuke puzzeltjes uitgedeeld aan de kinderen. Dit heb ik pas één keer eerder gezien, namelijk in Nisse.
Dit was weer een hele nieuwe ervaring voor mij en ik vond het erg leuk! Volgende maand kun je lezen hoe mijn eerste bezoek aan een Katholieke kerk was.

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *