Gereformeerde kerk Geldermalsen

foto van de Gereformeerde kerk Geldermalsen

Op 1 november 2015, bezocht ik de Gereformeerde kerk in Geldermalsen (Google Maps). Ik was al eerder gevraagd hier eens te komen, maar het ‘gereformeerde’ maakte dat ik een beetje angstig werd voor de dienst. Ik ben protestants en is gereformeerd niet veel strenger? Kan ik daar wel heen dan? Na wat gezocht te hebben op internet vond ik de website van PKN Geldermalsen, waarop staat dat PKN Geldermalsen bestaat uit drie gemeenten. De Gereformeerde kerk, de Hervormde Centrum kerk en de Hervormde Gemeente Oost. Na wat aansporing van een vriendin besloot ik het erop te wagen.

We kwamen vroeg aan, en het koor was nog aan het oefenen. Daarom besloten we een rondje te lopen in de buurt van de kerk. Wat mij opviel, was dat opvallend veel mensen op de fiets of lopend op weg waren naar de kerk. Vrouwen met rokken en hoofddeksels in een plastic tas en mannen met Bijbels waren eigenlijk de enige mensen die je zag op die zondagochtend. Ik begon mij af te vragen of ik hier wel tussen paste.

Hoe dichter we weer bij de kerk kwamen, hoe meer zorgen ik me begon te maken. Want ik had geen rok aan én geen hoed mee. Bovendien was mijn vader de Bijbel vergeten. Het enige wat we wel mee hadden, was het liedboek. Maar mijn zorgen waren voor niets. De kerk bleek totaal niet zo te zijn als ik gedacht had. Niemand droeg rokken of hoeden en zelfs het liedboek bleek niet nodig in de Gereformeerde kerk van Geldermalsen, want er was een groot scherm waarop de teksten te voorschijn kwamen. Opgelucht gingen we naar binnen.

De dienst op 1 november ging over de dood. Een erg zwaar onderwerp vind ik zelf, en ook een waar vaak veel verdeeldheid over bestaat. In de kerk zaten veel jongeren en kinderen. Ik vond het ook hierom een vrij gewaagd onderwerp, maar aan de andere kant begrijp ik natuurlijk dat het er ook bij hoort. De dood is immers een onderwerp dat in de Bijbel voorkomt, dus er helemaal nooit een preek over houden zou raar zijn. Ik zat met spanning te wachten, want hoe een kerk met zo’n onderwerp omgaat zegt voor mij erg veel.

Omdat we niet in de vakantietijd naar de kerk in Geldermalsen gingen, (in tegenstelling tot wanneer we de Mariakerk en de Drive In Church bezochten) was er een kindernevendienst. Voordat de kinderen naar een ander deel van de kerk gingen, mochten ze naar voren komen. De vrouw die de kindernevendienst zou gaan leiden, vertelde een verhaal aan de kinderen.

Ze vertelde over haar overleden huisdier, en liet op het scherm foto’s zien van haar kinderen met het huisdier. Ze vertelde dat ze het huisdier hadden begraven en dat ze allemaal erg verdrietig waren, maar dat ze dachten dat het huisdier op een hele mooie plaats was nu. Ondanks dat ze het erg luchtig, mooi en kinderlijk vertelde, was ik toch even bang dat een van de kinderen in huilen zou uitbarsten toen ze vroeg of de kinderen wel eens een huisdier hadden gehad. Maar mijn angst bleek opnieuw onterecht. Ze deed het goed, en de kinderen durfden te vertellen over hun overleden huisdieren en over waar ze dachten dat het huisdier nu was.

Ook de rest van de dienst was veel luchtiger dan verwacht. In plaats van een preek, kwamen verschillende mensen uit de gemeente naar voren die vervolgens een soort toneelstukje uitvoerde waarin duidelijk werd hoe zij dachten over de dood, en wat daarna. Dit waren natuurlijk lang niet allemaal professionele sprekers, maar het stoorde totaal niet als iemand even niet uit zijn woorden kwam. Het maakte het juist natuurlijker, en we kregen op een toegankelijke manier te horen wat voor verschillende dingen er in de Bijbel staan over de dood en daarna. Vaak ook kwam naar voren hoe moeilijk dit onderwerp is, maar ook hoe goed het is om erover te praten.

Ik kan helaas niet veel zeggen over hoe welkom de gemeente is tegenover ‘nieuwe’ mensen. Dit omdat ik al mensen in deze kerk kende. Deze mensen waren erg blij dat ik er was, maar hoe dit was geweest als ik niemand had gekend kan ik niet zeggen. Al met al vond ik de dienst in de kerk erg mooi.

 

2 gedachtes over “Gereformeerde kerk Geldermalsen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *