Gereformeerde kerk Schoonrewoerd

Gereformeerde kerk Schoonrewoerd vooraanzicht
Op 24 januari 2016 bezocht ik de Gereformeerde kerk Schoonrewoerd. Het was het eerste kerkbezoek zonder mijn moeder en broertje. Ik ging alleen met mijn vader. We besloten om te gaan fietsen. Na een kleine vijf minuten begon het te regenen. We moesten nog zo’n 40 minuten, dus het was duidelijk dat we doorweekt aankwamen bij de kerk.

Ligging
De Gereformeerde kerk Schoonrewoerd ligt, zoals de naam al doet vermoeden, in het kleine dorpje Schoonrewoerd (Google Maps). De kerk is makkelijk te bereiken met de fiets, met de auto of lopend. Omdat het dorpje zo klein is, is het openbaar vervoer niet aan te raden. De kerk is niet makkelijk vanaf de weg te zien. Wel staat goed aangegeven welke kant je op moet. 

Binnenkomst
We schaamden ons een beetje, omdat we helemaal doorweekt waren. Natuurlijk waren er meer mensen op de fiets, maar deze hoefden duidelijk minder ver dan wij, en waren dan ook minder nat geworden. Daarbij waren we gasten, en hadden we van te voren verwacht dat iedereen dit ook zou merken. In zo’n klein dorpje, zo dachten wij, kent natuurlijk iedereen elkaar. Gelukkig bleek dit reuze mee te vallen.
De kerk ziet er van buiten vrij klein uit, maar binnen blijkt dit schijn. De kerk bestaat uit verschillende grote zalen. De ruimte waar de dienst wordt gehouden is afgesloten met glazen deuren. In de zaal ernaast staan verschillende tafels met stoelen. Hier wordt na de dienst koffie en thee geschonken.
We werden hartelijk welkom geheten, en mochten een liedboek lenen. Ook kregen we een blaadje met daarop een aantal aankondigingen en het onderwerp van de volgende dienst. Er was geen liturgie. Hierna liepen we door naar de zaal waar de dienst werd gehouden. We gingen zitten en werden van alle kanten toegelachen door vriendelijke ouderen. Ik was een van de weinige jongeren.

De dienst
De dienst werd geleid door een gastpredikant. Hij gaf een preek over ‘zieltjes winnen’, en hoe dit altijd als iets slechts werd gezien, terwijl het ‘werven van mensen die gered kunnen worden door het geloof’  eigenlijk precies onze taak is. Het was echt een preek waar je nog lang over na denkt.
De liederen die we zongen kwamen uit het nieuwe liedboek. Ik vond de aansluiting van de liederen op de preek niet heel goed, maar het klonk geweldig. Ik ben echt nog nooit eerder in een kerk geweest waar het gezang zo mooi klonk. Ik weet niet of er in deze kerk veel wordt geoefend op de liederen, of dat er in Schoonrewoerd gewoon veel zangtalenten wonen. Misschien lag het wel aan de akoestiek van het gebouw. Het maakt eigenlijk niet zoveel uit, het klonk in ieder geval erg mooi.
Voordat de kindernevendienst begon, vertelde de predikant een verhaal aan de kinderen dat aan zou sluiten op het onderwerp wat zij zouden krijgen in de kindernevendienst. Er waren acht kinderen, waarvan er zes uit hetzelfde gezin kwamen. De predikant vertelde een verhaal over een chirurg en zijn assistent:
“De chirurg moest een crimineel opereren, omdat de crimineel anders dood zou gaan. De chirurg en zijn assistent waren erg moe, en mochten eigenlijk al bijna naar huis. De assistent zei tegen de chirurg dat hij niet zo zijn best hoefde te doen omdat het toch een crimineel was, waarop de chirurg boos werd. Hij was immers chirurg geworden om alle mensen te helpen, niet alleen de goede mensen.” Hierna maakte de predikant een bruggetje naar Jezus, want Jezus was er ook voor iedereen. Dit was natuurlijk een erg mooi voorbeeld, maar ik betwijfel of ook de jongere kinderen het begrepen. 

Na de dienst
We besloten om nog even te blijven na de dienst om koffie te drinken en warm te worden. Direct kwamen verschillende mensen op ons af. Ze vroegen of we nieuw waren, waar we vandaan kwamen, en wat we vonden van de kerk. De mensen waren erg aardig en vertelden ons veel over de kerk, waar ze allen erg trots op bleken te zijn. We kregen zelfs een rondleiding door de vergaderzalen en de zalen waar jongerenavonden werden gehouden. 

Van te voren was ik bang voor starende ogen en afkeer voor ons als gasten (die niet eens met het hele gezin kwamen). Dit bleek totaal onnodig. Iedereen was aardig en leek het hartstikke leuk te vinden dat er nieuwe mensen waren. Ik voelde me erg welkom. 

Kijk voor meer informatie over de Gereformeerde kerk van Schoonrewoerd op de website

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *