Hervormde Gemeente Buren, Sint Lambertuskerk

vooraanzicht van de Sint Lambertuskerk, kerk van de Hervormde Gemeente Buren
Buren is een plaats met een rijke geschiedenis en een prachtige en levendige binnenstad. Ik was daarom ook erg benieuwd of ik ditzelfde aan zou treffen in de kerk van deze stad. Ben je net zo benieuwd? Lees hier mijn bevindingen van de Hervormde Gemeente Buren!

Ik bezocht de Hervormde Gemeente Buren op 24 juli 2016. Het was vakantietijd, en dat was te merken. De kerk was verre van vol. Dit, en het feit dat ik ook nog eens duidelijk de jongste kerkbezoekster op dat moment was, maakte natuurlijk dat wij, als nieuwkomers, erg opvielen. Gelukkig lachte ieder ons vriendelijk toe.

De kerk en dienst
De diensten worden gehouden in de
Sint Lambertuskerk in Buren. De kerk heeft, eveneens als de stad waarin hij staat, een rijke geschiedenis. Zo is Willem van Oranje hier getrouwd met zijn eerste vrouw, en is zijn derde kind hier begraven.

De dienst verschilde niet met diensten die ik in andere protestantse kerken meemaakte. We zongen uit het nieuwe liedboek, de predikant gaf lezingen en een preek over het gelezen Bijbelstuk en na de dienst waren er collecten. De diensten in Buren zijn niet wekelijks, maar worden afwisselend in verschillende plaatsjes gehouden. Lees hier meer over deze regeling

Opvallend
Vóór en tijdens de dienst vielen me twee dingen op die ‘anders’ waren dan bij de kerken waar ik tot nu toe was. Het eerste was de kaarsen. Deze werden al aangestoken voordat de dienst begon en dus zonder aankondiging. Het leek mij een onbelangrijk detail, maar omdat er achter bijna alle kleine dingen in de kerk wel een verhaal zit, begon ik me wel af te vragen waar dit verschil vandaan kwam. Het volgende was dat de grote deur waardoor je de kerk binnen kwam, gesloten werd. Dit was misschien tegen de kou of tegen lawaaierige motoren van buiten de kerk, maar ik vond het wel jammer. Het gaf voor mij aan dat je, als de dienst eenmaal begonnen was, niet meer naar binnen mocht. Dit vond ik jammer omdat de kerk naar mijn idee eigenlijk altijd open moet zijn.

De gemeente
De mensen binnen de Hervormde Gemeente Buren stonden naar mijn idee erg open voor vernieuwingen. Een voorbeeld hiervan was dat er een gastpredikant was, maar ook dat ze blaadjes uitdeelde met een uitnodiging om te komen praten over hoe je de kerk graag zou zien. Naar mijn idee deden ze er alles aan om te zorgen dat ieder betrokken bleef bij de kerk en dat ieder een stem kreeg. Dit vond ik erg mooi om te zien.

Al met al vond ik het een mooie dienst en kon ik duidelijk de elementen van de mooie stad Buren terug zien in de kerk. Ik kom dan ook graag nog eens terug. Wil jij deze kerk ook eens bezoeken? Neem een kijkje op de website!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *