Hervormde Gemeente Tricht (Taizé-dienst)

Hervormde Gemeente Tricht vooraanzicht
Het is al weer een tijd geleden dat ik naar Taizé (Frankrijk) ging. Omdat ik het zo leuk vond en het eigenlijk wel een beetje miste, besloot ik met wat vrienden de Taizé-dienst in de Hervormde Gemeente Tricht te bezoeken. In dit stukje beschrijf ik wat me opviel aan deze dienst.

De Hervormde Gemeente Tricht is niet heel groot. Dit was direct te merken toen we binnen kwamen. Er waren namelijk te weinig liturgieën voor iedereen. Door samen te doen met de liturgie werd dit opgelost, maar het liet wel zien dat de opkomst veel groter was dan verwacht.

De dienst had natuurlijk veel kenmerken van een dienst in Taizé. Zo werden dezelfde liederen gezongen en was er de bekende stilte. Een stilte die langer is dan het gebed in de meeste kerken, waardoor je echt tijd krijgt om tot jezelf te komen.

Het zingen van de liederen was voor mij erg leuk omdat ik ze herkende van mijn week in Taizé, maar ook door het koor in de kerk. Links vooraan zat namelijk een groep mensen bij elkaar waarvan je duidelijk kon zien (en horen) dat ze deze liederen hadden geoefend. Iemand gaf de maat aan en met zijn allen klonk het prachtig.

Natuurlijk kwam niet alles overeen met een Taizé dienst. Zo duurde de ‘preek’ in Tricht wat langer en hoefden we in Tricht niet op de grond te zitten. Sterker nog, de stoelen met kussentjes waar we op zaten, zaten erg aangenaam. Kortom, een dienst in Nederland kan natuurlijk nooit hetzelfde zijn als in Taizé, maar de Hervormde Gemeente Tricht, kwam een heel eind.

Er waren een aantal dingen die mij opvielen in deze dienst. Dat waren de volgende dingen:

1. In de meeste kerken waar ik voor het eerst kom wordt ik begroet met een bijna beschuldigende, maar vast goedbedoelde, ‘Goh, ik heb je hier nog nooit/niet zo vaak gezien.’ In deze kerk was dit totaal niet het geval. Verschillende mensen kwamen op ons af en begroetten ons alsof wij iedere week in de kerk te zien waren. Dit vond ik erg mooi.
2. Ondanks de kleine gemeente heeft de kerk een groep mensen die de liederen instudeerden, waardoor het klonk alsof de kerk vol zat.
3. De liederen werden begeleid door een gitaar en een piano.
4. Er zaten relatief gezien veel jongeren in de dienst.
5. Op de heerlijk zittende stoelen lagen kussentjes.

De Sint-Pieter kerk in Tricht behoort tot PKN-kerken. Meer weten over deze kerk en de diensten? Kijk dan even op de website.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *