Mariakerk Nisse

Achteraanzicht van de Mariakerk Nisse

Regelmatig ga ik naar Zeeland. Zo ook afgelopen zomer, en wel drie weken. Drie weken betekent natuurlijk ook drie zondagen, en dus drie kansen om op onderzoek uit te gaan naar de kerken in Zeeland. Op twee augustus 2015 besloten we naar de Mariakerk in Nisse te gaan.

Nisse ligt in Zeeland, Zuid-Beveland. Het is een klein dorpje in de buurt van Goes (Google maps). In het midden van het dorpje staat, omringt door pittoreske huisjes en een parkje met veel groen, de Mariakerk Nisse. Dit geeft direct het gevoel dat de kerk het hart van Nisse is.

We besloten te fietsen, en omdat we niet precies wisten hoe lang we erover zouden doen, vertrokken we vroeg. Om half tien kwamen we aan in Nisse. De dienst begon pas om tien uur, maar dat gaf niet. Er was namelijk genoeg te zien. De kerk is, zeker voor een klein dorpje, zeer groot. Dit is dan ook de reden dat niet de volledige kerk wordt gebruikt voor de dienst. Dit zou teveel geld kosten.

Bij binnenkomst zagen we aan beide kanten van de kerk schilderijen en andere kunstwerken hangen. Deze beelden geen Bijbelverhaal uit, maar typische Zeeuwse dingen. De kerk bleek deels verhuurd te zijn voor een tentoonstelling. Een vriendelijke man vroeg ons of we voor de dienst of de tentoonstelling kwamen. We vertelde dat we voor de dienst kwamen, en werden erg hartelijk ontvangen.

Je komt de kerk binnen bij een immense toren, de westtoren. De achterste helft van het gebouw wordt gebruikt voor de dienst. Aan de rechter- en linker-zijde van dit gedeelte staan banken. In het midden staat een aantal rijen met stoelen. Vind hier foto’s van op de website van de Mariakerk in Nisse. In de kerk wordt niet elke zondag een dienst gehouden. De diensten worden afwisselend in de Mariakerk en in de protestantse kerk in ‘s-Heer Abtskerke gehouden. Over de dienst in deze ‘Johannes de Doper’ kerk later meer.

Aan het begin van de dienst vertelde een man ons dat de gemeente bestond uit ongeveer 80 leden. Daarvan zag hij er tot zijn grote spijt maar weinig in de diensten. En inderdaad, toen de dienst begon zat de kerk lang niet vol. Ongeveer 25 mensen kwamen naar de dienst. Heel anders dan ik gewend was, maar ik vond het ook wel wat hebben. De mensen die de kerk bezochten waren allemaal best op leeftijd.
Dat wil zeggen, er was maar één gezin met jonge kinderen. De rest was gepensioneerd. Dit kan natuurlijk liggen aan het feit dat wij kwamen in de zomervakantie, waardoor veel mensen, net als wij, op vakantie waren.

Wat mij opviel aan de mensen die er waren, was dat ze erg hechten aan hun vaste plaatsen. Wij waren er zoals eerder gezegd erg vroeg, en waren blijkbaar gaan zitten op de plaatsen van andere mensen. Deze waren niet gereserveerd, maar het bleek een soort ongeschreven regel dat zij daar zaten. Dit vond ik een beetje ongemakkelijk.

Ondanks dat men niet zo erg blij leek met het feit dat we op hun plaatsen zaten, werden we wel erg goed ontvangen. Omdat de gemeente zo klein is, kent iedereen elkaar. Het werdt dan ook vanaf het begin opgemerkt dat wij nieuw waren. Ze vroegen waar we verbleven en wat we vonden van Zeeland. Hierom voelde ik me erg welkom.

De dienst van 2 augustus 2015 bestond uit het zingen van liederen uit het nieuwe liedboek, een aantal gebeden en twee lezingen. In de eerste lezing werdt psalm 64 gelezen. De tweede lezing bestond uit het lezen van Jacobus 3. Ik vond de lezingen erg op elkaar aansluiten, en heb echt iets kunnen meenemen uit deze dienst.

2 gedachtes over “Mariakerk Nisse”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *