Protestantse Gemeente Heinkenszand

Dorpskerk Protestantse Gemeente Heinkenszand
Een kleurplaat voor tijdens de preek, en een geweldig gezang. Augustus 2015 bezocht ik de Protestantse Gemeente Heinkenszand. Het is alweer een tijdje geleden, maar mijn herinnering eraan is nog erg levend. Hierom besloot ik er alsnog een stukje over te schrijven.

 De kerk
De kerk staat in Heinkenszand, gemeente Borsele, Zeeland (Google). De protestantse gemeente Heinkenszand bestaat uit twee kerken. De ene week wordt er een dienst in de Barbesteinkerk gehouden, en de week erna in de Dorpskerk. Ik bezocht de Dorpskerk in de (hoe kan het ook anders) Dorpsstraat. Ik had gedacht dat het niet erg druk zou zijn in de kerk. Het was immers vakantie, en we waren eerder die maand al in Nisse geweest, waar de dienst ook niet heel druk bezocht was. Dit viel echter reuze mee. Sterker nog, de kerk zat helemaal vol.

Kindvriendelijk
Bij binnenkomst werden we erop gewezen dat er, doordat het vakantie was, geen kindernevendienst was. Wel hadden ze iets anders voor de kinderen, namelijk een vakantie-tas. Mijn broertje kreeg een tas mee de dienst in, en er bleken potloden, kleurplaten en puzzels in te zitten. Dit was zodat de kinderen, die normaal tijdens de preek naar de kindernevendienst zouden gaan, zich alsnog konden vermaken. Geniaal bedacht!

Te gast
Nadat we waren gaan zitten, een beetje neutraal in het midden, er waren dit keer geen mensen die ons het gevoel gaven dat wij op hun plek zaten, kwam er direct iemand naar ons toe. De vrouw stelde zich voor, en vroeg ons waar we vandaan kwamen, en of onze vakantie tot nu toe goed was. Ze vroeg mijn broertje of hij, als de dienst begon, een kaars zou willen aansteken. Dit wilde hij wel. De vrouw ging weer weg, en om ons heen stelden allerlei mensen zich voor en vroegen ons wat we tot nu toe van Heinkenszand vonden. Iedereen was erg aardig, en we kregen een erg welkom gevoel. Toen de dienst begon, riep de vrouw mijn broertje naar voren. Ze had zijn naam onthouden, en terwijl hij de kaars aanstak heette ze ons en de andere gasten in de gemeente van harte welkom.

De dienst
Over de preek is naar mijn mening weinig te zeggen. Deze was niet bijzonder of apart, in die zin dat ik in verschillende kerken vaker dit soort preken heb gehoord. Ik vond hem simpelweg mooi in elkaar zitten en niet langdradig of saai, het bracht over wat het over zou moeten brengen. Het gezang vond ik verbazingwekkend mooi. Het werd mij duidelijk dat de gemeente de liederen oefende. Dus niet elke week een ander lied, maar een aantal keer achter elkaar hetzelfde lied, zodat de gemeente deze uit volle borst mee kon zingen. Dit lukte ook, het klonk geweldig, en het maakte dat ik de betekenis van het lied echt ging voelen, in plaats van dat ik steeds moest kijken wat we nu zongen. 

Kortom, mijn bezoek aan de Protestantse Gemeente Heinkenszand was erg geslaagd! Wil je meer weten over de kerken die bij deze gemeente horen, en de gemeente zelf, kijk dan even hier

Een gedachte over “Protestantse Gemeente Heinkenszand”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *