Rooms-Katholieke Sint-Vituskerk Hilversum

Foto van de Rooms-Katholieke Sint-Vituskerk in Hilversum
Zoals beloofd is hier het stukje over mijn eerste (Rooms)-Katholieke kerk. Dit was de Sint-Vituskerk in Hilversum. In eerste instantie was het niet mijn bedoeling om hier heen te gaan. Lees hier hoe het toch zover kwam én natuurlijk wat ik er van vond!

Hoe het zover kwam
Op zondag 14 augustus was ik met mijn ouders in Hilversum. Ik had een kerk uitgezocht. We zouden naar de Grote kerk gaan. Toen we aankwamen bleek deze kerk echter wat ‘traditioneler’ dan gedacht. Omdat we daar niet op gekleed waren, besloten we op het laatste moment een andere kerk te zoeken.

Het begin van de dienst
De eerste kerk die we konden vinden was de Sint-Vituskerk (Google Maps), dus gingen we daar naar binnen. De dienst in die kerk bleek pas om 11:00 te beginnen, dus we hoefden niet te haasten. Toen de dienst begon, klonk er een soort belletje en iedereen ging staan. Het bleek een soort teken dat de pastoor binnenkwam. We zongen een psalm en de pastoor kwam de kerk doorlopen met nog drie of vier anderen. Allen met lange gewaden aan die, zo leek het, ook allen een andere betekenis hadden. Ze hielden een kruis en de Bijbel op. Ook was er iemand aan het slingeren met iets wat leek op wierrook. Het was een heel ritueel en ik keek mijn ogen uit.

De dienst zelf leek eigenlijk verrassend veel op een dienst in een protestantse kerk. Natuurlijk waren sommige dingen anders, zoals het kruisje slaan en het knielen, maar er was ook zoveel hetzelfde.

Zo vierden ze tijdens de dienst de eucharistie. Dit had ik al eens eerder meegemaakt, namelijk bij de ochtenddiensten in Taizé. Daardoor wist ik dat het eigenlijk niet veel anders is dan het avondmaal wat gevierd wordt in protestantse kerken. Maar hoe kan het ook anders? We lezen immers uit dezelfde Bijbel. Nog zoiets was het ‘vormsel’. Dit gebeurt niet elke dienst, maar in de dienst waar wij waren toevallig wel. Dit houdt in dat je officieel zegt dat je in God en Jezus gelooft en je doet de belofte dat je er alles aan zal doen dit uiting te geven in je leven. Je kunt je vormsel pas doen na enige voorbereidingen en leer over de Bijbel. Eigenlijk precies hetzelfde als de belijdenis binnen de protestantse kerk dus!

De preek bestond uit eerst een Bijbellezing en daarna een soort uitleg. De Bijbellezing werd niet gedaan door de pastoor, hij gaf alleen de ‘uitleg’.

De inhoud van de preek leek heel erg op de inhoud van een preek zoals die in een PKN kerk gehouden kan worden. De manier waarop de pastoor het vertelde leek echter heel erg op die van de evangelische kerken. Hij vertelde enthousiast en vol overtuiging. Dit vond ik een geweldige combinatie, die ik nog nooit eerder ergens zag.

Hieronder beschrijf ik, net als ik in mijn vorige verslag deed, dingen die ik opvallend vond aan de Sint-Vituskerk.
  1. De kerk zat vrij vol en tijdens de dienst bleven de deuren open, waardoor je elk moment nog kon binnen komen.
  2. Er werd gezongen met een koor dat de voorzang deed.
  3. De liturgie werd niet uitgedeeld, je moest er 25 cent voor betalen.
  4. De collecte werd niet gehouden in zakken maar in open schalen, zodat je precies kon zien wat je buurman er wel of niet in deed.
  5. De kerk was erg groot, waardoor er ondanks de vele bezoekers veel ruimte tussen de kerkgangers zat.
  6. Er waren (vergeleken met PKN-kerken) veel jongeren aanwezig.
  7. De pastoor liet voordat het vormsel begon, brieven zien. Een voor elke deelnemer. In deze brieven stond dat de kerk toestemming had voor het vormsel.
Aan het eind van de kerkdienst restte mij nog één vraag. Wat is de betekenis van de letters aan de zijkant van de kerkbanken? Was het vroeger de bedoeling dat je ging zitten bij de letter van je achternaam, of is het gewoon bedoeld als sier? Weet jij waarom dit is, laat dan even een reactie achter of mail naar charlottevanbrakel@gmail.com. Alvast bedankt!

Het bezoek aan de Sint-Vituskerk beviel mij erg en ik ben zeker van plan om in de toekomst meer (Rooms)-Katholieke kerken te bezoeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *