Taizé, Frankrijk

Foto van de binnenkant van de kerk in Taizé
Taizé is een dorpje in Frankrijk. In het dorpje staat een grote kerk met een soort klooster. Hier leven broeders in celibaat en grote eenvoud. Zij zetten zich in voor het gemeenschapsleven. Ieder jaar bezoeken duizenden jongeren Taizé. Zij leven een week mee met de broeders. Dit jaar was ik een van die jongeren. In dit verslag beschrijf ik hoe een kerkdienst in Taizé eruit ziet.

Ik bezocht Taizé vanaf 30 april tot en met 8 mei. In Taizé zijn er elke dag drie diensten. Ik schrijf hier over een van de vele avonddiensten. Het verschil tussen de avonddiensten en de andere diensten zit vooral in het einde van de dienst. De avonddienst heeft in tegenstelling tot de andere diensten namelijk geen duidelijk einde. Hierover later meer. 

De klokken van Taizé beginnen net als bij de meeste kerken in Nederland een kwartier van te voren te luiden. Dan gaat iedereen naar binnen en pak je, zoals bij de meeste kerken, een liedboek of liturgie. Het verschil met de meeste kerken en deze kerk is dat alles in Taizé internationaal is. De liederen, evenals de Bijbelteksten, zijn in meerdere talen vertaald. Een ander verschil met de meeste kerken is dat de meeste kerken stoelen of banken hebben om op te zitten.  In Taizé zit je op de grond of op een gebedskrukje (met uitzondering van de ouderen, voor hen zijn een paar bankjes gereserveerd).

De dienst heeft geen duidelijk begin. Op digitale borden in de kerk verschijnen nummers uit het liedboek, die gezamenlijk worden gezongen. Het gezang gaat dan door totdat er een nieuw nummer op de borden verschijnt. Iets voor tienen, als de meeste mensen al binnen zijn, komen de broeders. In witte gewaden komen ze de kerk binnen. Het grootste deel zingt mee met de liederen, de rest loopt in stilte naar zijn plek. Nu worden de liederen niet meer afgesloten met een nieuw nummer maar met een gezongen “Amen” van een broeder.

De gehele dienst bestaat uit het zingen van de liederen, die uit veel herhaling bestaan, en een korte Bijbellezing. De lezing wordt vertaalt in meerdere talen, afhankelijk van waar de gasten op dat moment vandaan komen. Als het ‘programma’ voor de dienst is afgelopen, gaan de meeste broeders de kerk uit. Een aantal blijven om vragen te beantwoorden of om te praten over iets persoonlijks. De kerk blijft de hele nacht open. De nummers verdwijnen op een gegeven moment wel van de borden, maar soms zijn er groepen die het initiatief nemen om door te zingen.

De eenvoud van de diensten, maar ook het samenzang in alle talen vond ik geweldig. Het was een nieuwe en erg bijzondere ervaring voor mij. Ik wil zeker volgend jaar terug komen!
Wil je meer weten over Taizé? Kijk eens op de website!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *